Selasa, Oktober 30, 2012

Tulang Rusukku

Hehehe..

Akhirnya perkara yang aku takuti muncul. Perkara ini pernah berlaku ketika cinta pertamaku musnah.Ada yang ingin mengetahui mengapa cinta aku musnah dahulu?

Yang pertama, aku susah nak faham apa yang dialami dia terutama perasaan. Benar, aku dilihat sebagai orang yang mengetahui kerana pembacaan aku, tetapi banyak perkara dalam hidup ini akan jadi berbeza. Sebagai contoh, sambutan ulangtahun kelahiran nampak meriah jika disambut di tempat terbuka, tetapi bagi dia itu membazir serta memalukan.
Yang kedua, aku sangat bertolak ansur dalam banyak perkara. Jika dia kata dia sibuk belajar, aku akan mengalah walaupun saat itu aku perlukan bantuan dia apatah lagi perhatian dia. Adakalanya kemahuan dia yang lebih aku utamakan.
Yang ketiga, aku tegas dalam pendirian. Cara lelaki dan perempuan berfikir ada yang berbeza. Aku tidak kisah asalkan masa depan aku terjamin walaupun banyak cabaran tetapi bagi wanita mereka berbeza. Contohnya, bos wanita terlalu teliti untuk perkara yang sebenarnya simple tetapi bos lelaki biarkan pekerjanya berdikari melainkan lelaki itu sangat cerewet. Sebab itu lelaki dijadikan pemimpin kerana akalnya, bukan kerana perasaannya.

Bunyi seperti aku prejudis terhadap wanita? Tidak sama sekali! Hawa dijadikan daripada tulang rusuk Adam. Dia dijadikan Allah untuk menemani Adam yang kesunyian. Namun, dewasa ini kita sering lalai melihat apa lumrahnya manusia itu. Izinkan aku berkongsi satu cerita yang berada dalam simpanan komputer aku.

------------------------------------------------------------------------------------
WANITA: Siapa yang paling kamu cintai di dunia ini?
LELAKI: Kamu!!!
WANITA: Menurut kamu, saya ini siapa?
LELAKI: (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti) Kamu, tulang rusukku.

Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena tidur, Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Semua LELAKI mencari tulang rusuknya yang hilang dan saat menemukan wanita untuknya, tidak lagi merasakan sakit di hatinya…
Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah dan manis untuk sementara. Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam kesibukan masing-masing dan kelelahan hidup yang ada. Hidup mereka menjadi membosankan.
Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai menyisihkan impian dan cinta satu sama lain.
Mereka mulai bertengkar dan pertengkaran itu mulai menjadi semakin panas. Pada suatu hari pada akhir sebuah pertengkaran WANITA lari keluar rumah. Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak “Kamu tidak
cintakan saya lagi!!!”. LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara spontan juga
berteriak “Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu ternyata bukan tulang rusukku!!!”
Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa saat.
LELAKI menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi seperti air yang telah tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali. Dengan berlinang air mata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil barang-barangnya, bertekad untuk berpisah. “Kalau saya bukan tulang rusukmu, biarkan saya pergi! Biarkan kita berpisah dan mencari pasangan sejati masing-masing”.
Lima tahun berlalu. LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha mencari khabar akan kehidupan WANITA.WANITA pernah ke luar negeri tetapi sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan bercerai.
LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA tidak menunggu, sepertinya.
Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan merasakan sakit di hatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui bahawa dia merindukan WANITA.
Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali. Di airport, tempat di mana banyak terjadi pertemuan dan perpisahan, mereka dipisahkan hanya oleh sebuah dinding pembatas.
LELAKI: Apa khabar?
WANITA: Baik… Kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang?
LELAKI: Belum.
WANITA: Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut.Saya akan kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau kamu berkesempatan. Kamu tahu nombor telepon saya kan ? Tidak ada yang berubah.
WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz “Selamat tinggal..”
Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah salah seorang korban Menara WTC. Malam itu, sekali lagi, LELAKI meneguk kopinya dan kembali merasakan sakit dihatinya.
Akhirnya dia sedar bahwa sakit itu adalah kerana WANITA, tulang rusuknya sendiri yang telah dengan bodohnya dia patahkan.

*Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang yang paling kita cintai. Dan akibatnya adalah penyesalan. Seringkali penyesalan itu datang dikemudiannya, akibatnya setelah kita menyedari kesalahan kita, semua sudah terlambat…*
*Kerana itu, jagalah dan sayangilah orang yang dicintai dengan sepenuh hati. Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah dahulu, apakah kata-kata yang kau ucapkan akan menyakiti orang yang dicintai?Kira merasakan akan menyakitinya, sebaiknya jangan pernah dilafazkan. Kerana semakin besar risiko untuk kehilangan orang yang dicintai. Jadi berfikirlah, apakah kata-kata yang akan dilafazkan sebanding denganakibat yang akan diterima?

maaf penulis asal, saya sudah terlupa di mana saya mencetaknya. 
------------------------------------------------------------------------------------------ 

 Dan sekarang, hubungan aku yang kedua juga menerima tempias yang sangat teruk. Aku menyesal kerana aku gagal mendidik dia mengenai hidup yang pelbagai dengan masalah. Di mata dia, apa yang dia lakukan demi kebaikan, tetapi apa yang dia lakukan itu hanya seketika. Aku tidak sanggup untuk menegur kerana aku takut hatinya terguris. Di telinga dia, kata-kata aku dilihat sebagai perkara yang merimaskan, tetapi dia tidak tahu hatiku gundah gelana melihat ketidakaturan hidup dia.

Apakah kehadiran aku ini hanya persinggahan seperti cinta pertamaku? Adakah aku perlu yakin pada cinta sekarang? Banyak persoalan yang muncul dalam mindaku. Mengapa aku perlu pertaruhkan masa depan hidup aku?

"..Ya Allah, jika benar dia bukan jodohku, bukan orang yang Kau takdirkan hidup bersama aku, Kau segeralah menjauhkan dia dariku. Aku insan biasa Ya Allah, jika benarlah hati aku Ya Allah, Kau hilangkan rasa rindu dan cintaku pada dia. Ya Allah, Engkau Maha Mengetahui apa yang terjadi.."

Tiada ulasan :

Catat Ulasan